Radiatoare: bine de ştiut

Ce trebuie să ştii atunci când îţi alegi un radioator pentru casa ta şi care sunt cele mai noi modele de radiatoare citeşte în continuare.

Ce se poartă
Nu mai sunt la modă radiatoarele de fontă sau oţel pe care le găsim în apartamentele vechi. Formele lor au evoluat, de la dispunerea elemenţilor până la culoarea pe care o au.
Sfat: dacă nu îţi permiţi unul nou, dar totuşi vrei o schimbare, noi îţi recomandăm să îţi vopseşti singur caloriferul de acasă. Alege o culoare tare care se potriveşte cu întreg ambientul din cameră şi efectul este garantat. Noile modele sunt fie electrice, fie în legătură cu centrală termică, sunt dispuse vertical sau orizontal şi au forme care sunt mai degrabă opere de artă decât simple obiecte funcţionale din casă.

Înainte de montare
Gabriela Urbanschi, reprezentant Decorad Industrie îţi spune de ce trebuie să ţii cont înainte de a monta un radiator: “Trebuie respectat necesarul termic – este bine că acest necesar să reiasă dintr-un calcul termic exact, realizat de o firmă de proiectare HVAC, care va ţine cont de poziţia casei/apartamentului, materialele de construcţie folosite (cărămidă, BCA), tipul şi grosimea izolaţiei, tâmplăriei”.

Nu orice instalator este şi inginer
Sfatul Gabrielei Urbanschi este să apelezi la un inginer de instalaţii pentru calculul termic: „Cei mai mulţi beneficiari nu apelează la inginerii de instalaţii pentru acest detaliu, considerând că orice instalator poate să facă estimativ un calcul termic şi din acest motiv nu sunt dimensionate corect radiatoarele sau chiar sunt supradimensionate cu mult peste necesar ceea ce înseamnă costuri suplimentare din partea beneficiarului şi disconfort termic”.

Cum alegi radiatorul

 • Îl alegi în funcţie de amenajarea camerei:
 • Se recomandă montarea lor în zona ferestrelor sau o pereţilor exteriori
 • Dacă există situaţia unor pereţi vitraţi mari, cu sticlă până la pardoseală, atunci se recomandă convectoarele (minicanal) sau ventiloconvectoarele de pardoseală (clima canal)
 • Dacă peretele de sticlă este fix şi nu se deschide către o terasă, atunci se pot folosi radiatoare cu înălţime foarte mică pornind de la 8 cm.
 • În bucătarii sunt potrivite radiatoarele de inox, iar în băi poţi alege unele multifuncţionale care sunt şi suport pentru prosoape, dar au incorporate şi oglinzi.

Articol EXCLUSIV online
Text: Elena Drăghici
Foto: Decorad

Related posts:

 1. 9 lucruri importante de stiut inainte sa va mutati in casa noua  
  Achiziționarea unui apartament sau a unei case necesită, în zilele noastre, mult...
 2. Cat economisesti daca iti cumperi un teren in nordul Capitalei si iti construiesti singur o vila
  De multe ori ne punem aceasta problema: Cumparam o casa la cheie...
 3. Oraşele din România unde se vând cel mai bine apartamentele noi
  Aproximativ 30.000 de locuințe urmează a fi finalizate până la finalul acestui...
 4. 7 semne ca nu esti inca pregatit sa iti cumperi o casa
  Sa iti cauti o casa poate fi extrem de captivant, dar nu...
 5. Culmea publicitatii: Sa iti inchiriezi ferestrele casei pentru reclame (Foto)
  O persoana care locuieste la oras poate vedea pana la 5.000 de...

Asmita Gardens "si-a aprins luminile" cu un an intarziere Idei de amenajare: camera studentului

No comments yet

Leave a Reply

Do NOT fill this !